Contribuabilii îşi vor încasa pensiile private dintr-un fond de furnizare separat de fondul care le administrează activele pe perioada în care cotizează.
Fondul de plăţi va fi administrat de un furnizor de pensii private constituit sub forma unei societăţi comerciale, care va trebui să menţină un capital social minim de 10 milioane de euro, potrivit unui proiect de lege publicat de Ministerul Muncii.
Veniturile administratorilor vor proveni dintr-un comision de 2,5% aplicat activului net gestionat.
Cuantumul pensiei primite de participanţi va fi stabilit de aceste societăţi pe baza calculelor actuariale şi a activului net al fiecărui participant, iar plăţile vor fi efectuate lunar până la deces sau până la o anumită dată convenită anterior, dar beneficiarii pot opta şi pentru plata într-un interval cuprins între cinci şi zece ani.
Contribuabilii în contul cărora s-a strâns o sumă prea mică pe parcursul perioadei de cotizare pot primi banii într-o singură tranşă.
"În cazul în care suma totală cuvenită pentru pensia privată nu este suficientă pentru dobândirea unui tip de pensie privată, participantul la un fond de pensii privat primeşte suma totală cuvenită ca plată unică de la administratorul fondului. În termen de 30 de zile calendaristice de la dovedirea încadrării în această situaţie participantul primeşte o plată unică", potrivit proiectului de lege.
Administratorii de pesnii trebuie să le comunice participanţilor în scris, cu 30 de zile calendaristice înainte de îndeplinirea condiţiilor de pensionare, valoarea contribuţiilor brute plătite, valoarea activului personal net, precum şi obligativitatea de a opta pentru un fond de furnizare a pensiilor private. Participanţii la fondurile de pensii private care împlinesc vârsta de 70 de ani şi nu aleg un furnizor de pensii private sunt repartizaţi aleatoriu de către CSSPP.
Furniz