Uniunea Europeană prin Organismul Intermediar de Implementare a Programului Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane a anunţat astăzi că a anulat contractul prin care Federaţia Naţională a Pompierilor din România (FNPR) a primit o finanţare de patru milioane de euro. Sursa: Mihai Șoica
Prin acest program, cei 6.000 de pompieri civili din România urmau să fie instruiţi şi pregătiţi să intervină la incendii, în conformitate cu planurile de acţiune a pompierilor militari sau a structurilor de pompieri civili din Germania şi Franţa.
Decizia de anulare a finanţării a fost luată după ce o comisie de anchetă a descoperit nenumărate nereguli săvârşite de preşedintele FNPR, Ioan Conţ, care e acuzat că şi-a angajat întreaga familie pe salarii foarte mari în timp ce restul angajaţilor primeau lefuri reduse cu 50%.
Mircea Rus, membru al FNPR, ne-a declarat că experţii UE au descoperit faptul că Ioan Conţ a închiriat în numele firmei sale sediul în care funcţiona proiectul cu suma de 2.000 de lei/lună, după care l-a subînchiriat federaţiei pentru 10.000 de lei.
Salarii mari pentru propria familie
Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de anchetatorii UE, Ioan Conţ şi-a angajat familia în diferite posturi în cadrul proiectului. Astfel, Ioan Conţ, şeful de proiect, avea un salariu lunar de 17.470 de lei, în timp ce soţia lui, Lenuţa, primea pentru funcţia de agent curier 2.260 de lei.
Fiul lui Conţ, Rareş Mihai, avea un salariu de 4.010 lei, tot ca agent curier. Nu în ultimul rând, secretara proiectului, Elena Violeta Pintea, fiica lui Conţ, primea un salariu lunar de 3.000 de lei.
În schimb, cei opt experţi coordonatori pe euroregiuni şi manageri de zonă primeau în fiecare lună salariul redus cu 50%, fără a primi şi vreo explocaţie din partea lui Ioan Conţ.
De asemenea anumite achiziţii derulate în cadrul acestui p