ReÎnnoirea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio acordate ar putea fi condiţionată de plata către bugetul de stat a unei taxe de licenţă, al cărei cuantum va fi stabilit, în mod individual, prin hotărâre a Guvernului, potrivit unui proiect de lege privind comunicaţiile prezentat de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Proiectul de lege vizează situaţia în care se află şi cei mai mari operatori de comunicaţii din România, respectiv Orange şi Vodafone. Licenţele de telefonie mobilă GSM ale Orange şi Vodafone, pe care cele două companii le-au câştigat în anul 1996, plătind fiecare câte 75 de milioane de dolari, expiră în decembrie 2011 - iar statul şi operatorii trebuie să ajungă la un acord în ceea ce priveşte termenii reînnoirii.
Prin proiectul de lege propus spre consultare, ANCOM susţine că taxa trebuie să fie stabilită de executiv. "Reînnoirea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio acordate se va face cu asigurarea posibilităţii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) de revizuire a condiţiilor impuse la acordarea iniţială şi va putea fi condiţionată de plata către bugetul de stat a unei taxe de licenţă al cărei cuantum se stabileşte, în mod individual, prin hotărâre a Guvernului", au precizat oficialii ANCOM.
Proiectul vine să completeze un cadru legislativ care lăsa loc de interpretări în ceea ce priveşte posibilitatea ca statul să ceară bani Orange şi Vodafone, dar şi celorlalţi operatori de telefonie, la momentul expirării licenţelor.
La începutul acestui an, reprezentanţii statului român încă îşi puneau problema dacă exista baza legală pentru a percepe o nouă taxă şi cum ar trebui să se numească ea, în timp ce reprezentanţii operatorilor puneau sub semnul întrebării posibilitatea ca autorităţile să ceară o nouă taxă.
"Conform prevederilor licenţei, avem dreptul s