Julian Assange, fondatorul Wikileaks, ar putea fi declarat Omul Anului 2010, din intreaga lume, dupa topul realizat de revista Time.
Assange se afla in topul preferintelor cititorilor revistei Time si ar putea primi prestigiosul titlu, daca realizatorii sunt de acord cu rezultatele sondajului. Anuntul oficial va fi facut miercuri, pe postul de televiziune NBC.
In aceste conditii, Assange tinde sa devina mai degraba un simbol, decat o personalitate.
Cu toate acestea, daca va fi extradat din Europa si deferit justitiei SUA, care la randul ei ii va aduce alte posibile acuzatii, mai apropiate de motivul real pentru care a fost atat de cautat de Interpol, se va pune problema unei incalcari flagrante a drepturilor omului.
Jean-Francois Julliard, Secretar General al Organizatiei "Reporteri Fara Frontiere" printr-o scrisoare adresata secretarului de stat al ministerului britanic al Justitiei, a cerut "garantarea respectarii dreptului la aparare, in ciuda tensiunii extreme, care inconjoara acest caz", subliniind ca "ar trebui vizate exclusiv acuzatiile de natura privata, care au fost facute impotriva domnului Assange in Suedia", informeaza Ifex.
Lauren Zalzanick, presedinta sectiei Universul Femeilor si Lifestyle, a cunoscutei retele NBC, l-a propus pe Assange la nominalizare, declarand pentru Time ca "el a schimbat perceptia si accesul publicului la informare, cu privire la implicarea SUA in razboaiele din Afganistan si Irak. Cazul Wikileaks pune problema responsabilitatii jurnalistului la nivel international, precum si a statutului presei digitale, intr-o societate globala".
Rachel Reid, care investigheaza pentru Human Rights Watch cazuri privind victimele din randul populatiei civile in Afganistan, a declarat ca: "Fisierele Wikileaks dovedesc tendinta constanta din partea SUA si a fortelor NATO de a as