Consilierul personal al ministrului economiei, Tudor Şerban, a declarat marţi, la The Money Channel, că statul vrea să renunţe la rolul de acţionar majoritar la EnergoNuclear, compania care dezvoltă proiectul reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, potrivit NewsIn.
Potrivit lui Tudor Şerban, Ministerul Economiei negociază cu investitorii implicaţi în proiect reducerea participaţiei statului de la 51 la 40%. Negocierile între statul român şi investitori pentru stabilirea structurii acţionariatului la Energonuclear au început în urmă cu căteva săptămâni. "Investitorii au vrut ca participaţia în această investiţie să fie mai mare din partea lor şi noi. ca parte română, să devenim minoritari", a declarat Tudor Şerban.
"A deveni noi minoritari numai cu 49% nu e o soluţie care să ne convină. Ne convine în cazul în care ne vom duce mai jos, până la 40%, pentru că de restul până la activele cu care intrăm în proiect şi care, după aprecierea noastră, ar reprezenta 20-25%, trebuie să venim cu bani, lucru care pentru noi, în momentul de faţă, e cel mai greu", a explicat Serban.
Tudor Şerban a mai precizat că statul romăn nu ia însă în calcul o participaţie mai mică de 40% şi că pînă la finele acestui an se va clarifica structura acţionariatului companiei mixte EnergoNuclear.
Grupul ceh CEZ şi-a anunţat recent decizia de a se retrage din acţionariatul EnergoNuclear, compania de proiect care ar urma să dezvolte reactoarele 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă (acţionariat din care face parte şi GDF SUEZ).
Nuclearelectrica şi alţi şase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola şi RWE Power, au semnat în noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru înfiinţarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune în funcţiune şi exploata Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.
În urma negocierilor, s-a