Intr-o recenta cercetare, istoricul Mihai Dimitrie Sturdza urmareste incercarile lui Carol al II-lea, stabilit in capitala Mexicului, de a initia contacte, in 1943-1944, cu ambasadorul sovietic Constantin Umanski. Fostul rege al Romaniei nutrea speranta - atestata documentar - de a se reintoarce pe tronul lasat fiului sau Mihai la 6 septembrie 1940.
Iata faptele, asa cum sunt ele reconstituite in amintitul studiu:
Constantin Umanski "unul dintre cei mai remarcabili ambasadori sovietici din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial", isi prezentase scrisorile de acreditare in capitala Mexicului, la 22 iunie 1943. Curand, el a declansat o adevarata ofensiva pentru a capta bunavointa si simpatia societatii mexicane, indeosebi militari de rang superior, bancheri, reprezentanti de marca din intelighentia culturala si din elite in general.
"Ambasadorul sovietic devenise vedeta vietii mondene din Mexico - scrie Mihai Dimitrie Sturdza. Pentru a-si tine rangul, inchiriase un palat istoric din cartierul Tacubaya, vila Condesa, apartinand unor Granzi de Spania, familia Perada... Sampanie roz din Caucaz si icre negre de Caspica abundau pe bufete; receptiile erau insotite de un scurt intermezzo muzical la care participa de fiecare data cate un artist cunoscut, apoi erau urmate de cate o proiectie cinematografica aratand victoriile Armatei Rosii... Umanski... si-a cucerit dreptul de acces in cercurile cele mai inchise ale elitei mexicane..."
Carol II si Umanski
Intr-o atare ambianta au avut loc si primele contacte cu fostul rege al Romaniei. La un mare dineu, masa ambasadorului sovietic se afla aproape de aceea a regelui in exil insotit de Elena Lupescu. Ambasadorul i-a zambit "reverentios" doamnei, aceasta i-a intors zambetul, iar serviciile speciale britanice au consemnat scena. A doua zi, Elena Lupescu primeste de la ambasador un buchet ma