Preşedintele Nicolas Sarkozy a făcut marţi mai multe declaraţii legate de dezvoltarea industriei spatiale. Franţa are unele ambiţii la acest capitol.
Franţa priveşte spre spaţiul cosmic şi spre tehnologia adiacentă, este clar, iar Nicolas Sarkozy, aflat luni într-o deplasare în provincie, a prezidat o masă rotundă pe această temă. "Ambiţia spaţială franceză, a subliniat el, rămâne o prioritate strategică absolută", dovadă deblocarea unui buget de 250 de milioane de euro pentru punerea la punct a unui nou lansator de rachete.
"Garanţia unui acces autonom în spaţiu pentru Europa şi pentru Franţa nu este negociabilă", în ciuda concurenţei teribile din acest domeniu mai ales din partea Chinei şi a Indiei, a mai explicat şeful statului francez.
Printre priorităţile evocate se numără modernizarea actualei rachete Ariane 5, program de modernizare evaluat la 1 miliard 500 de mii de euro. Primul exemplar din această "Ariane 5 modernizată" ar urma să fie lansat în spaţiu în 2017, iar Nicolas Sarkozy anunţă că Franţa va aloca jumătate din banii necesari acestei foarte spectaculoase operaţiuni.
Franţa şi-a lansat primul program spaţial imediat după război, în perioada cât s-a aflat la putere generalul De Gaulle. Cum acest domeniu presupune investiţii uriaşe, numeroase programe au fost dezvoltate apoi în comun cu germanii sau cu alte ţări europene, în contextul unui efort comun european.
Societatea Arianespace, de exemplu, lansează, de pe baza din Guyana franceză, sateliţi de comunicaţii, iar anul acesta au fost programate 6 lansări. Ultima lansare este prevăzută pe 28 decembrie când urmează să fie plasaţi pe orbită doi sateliţi de telecomunicaţii, unul spaniol şi altul sud coreean.
"Imensa majoritate a tehnologiilor de mâine depinde de capacitatea Franţei şi a Europei de a avea un acces autonom la spaţiu", a mai declarat Nicolas Sarkoz