Cele mai căutate prăzi sunt bijuteriile, banii, alcoolul şi ţigările. Furturile din locuinţe au ajuns cea mai uşoară metodă de a face bani. La spargerile care au loc de multe ori chiar în toiul zilei participă şi minori, bunurile care-i tentează pe hoţi fiind bijuteriile şi banii. Poliţiştii spun că de la începutul anului şi până în prezent, au fost înregistrate 2.490 de fapte, faţă de 2.200 de reclamaţii pe aceeaşi temă raportate în 2009.
Unul dintre motivele care stau la baza săvârşirii fărădelegilor este criza economică. Multe persoane au rămas fără un loc de muncă, practic nu mai au cum supravieţui, şi aleg cea mai uşoară cale de a face bani. „Sărăcia ar fi o cauză. De foarte multe ori persoanele care au stat la închisoare, după ce sunt eliberate nu se pot angaja nicăieri. La noi nu există acest sprijin, reintegrarea în societate, care ar putea însemna o a doua şansa. Sigur că atunci, cea mai la îndemână metodă li se pare tot furatul“, ne-a declarat subinspector Marcel Bogdanovici, din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale.
Un sfert din pagubă, recuperată
Din cele 2.490 de furturi comise pe raza judeţului, cele mai multe, 520, sunt spargeri de case. Urmează intrările prin efracţie în societăţi comerciale-271, furturile de păsări şi animale-205, spargerile de autoturisme-147 şi sustragerile de componemte de la calea ferată-138 de cazuri. „Din locuinţe, cel mai des sunt furate bijuterii şi bani, de la firme-băuturile acoolice, ţigările, produsele alimentare şi cosmetic, iar din autoturisme-radiocasetofoane şi aparate GPS.
La faptele unde au fost prinşi autorii, de obicei, reuşim să recuperăm 20-30% din pagubă, bunuri care sunt restituite păgubiţilor“, a declarat Ramona Tudor, purtător de cuvânt al IPJ Călăraşi. În cele mai multe cazuri, prinderea făptaşilor înseamnă o muncă asiduă: cercetări, verificări, audieri, piste, multe dintr