Doctor în istorie militară, profesor la Academia Naţională de Informaţii care pregăteşte ofiţerii SRI, la Universitatea Naţională de Apărare, şeful Colegiului Superior de Siguranţă Naţională, cercetător ştiinţific al arhivelor MAI, MApN, SRI. Sunt doar câteva dintre titlurile obţinute şi activităţile pe care le-a desfăşurat Cristian Troncotă / Foto: Victor Stroe / Jurnalul Naţional Jurnalul Naţional: De ce sunt aşa de puţin transparente serviciile noastre?
Cristian Troncotă: Să ştiţi că nici eu nu sunt mulţumit cu ce se întâmplă acum. Sistemul nu este aşa bun, cum şi-l închipuie cei din interior, dar nici aşa de rău faţă de cum este perceput în exterior. Da, e democraţie, dar până unde suntem transparenţi sau cum putem deveni transparenţi? Serviciile de informaţii lucrează cu secrete şi ele sunt eficiente atât timp cât păstrează secretul unei operaţiuni. Nu metodele şi mijloacele sunt secrete, ci operaţiunile şi oamenii pe care trebuie să-i protejezi pentru că altfel ei şi familiile lor devin ţinte pentru adversari.
Noi nu avem în România o şcoală de gândire şi de cercetare în domeniul intelligence-ului. Comentariile în limba română se bazează pe traduceri şi pe sinteze din străinătate, nu pe cercetări proprii, decât în prea mică măsură. De ce avem atâtea institute de istorie şi nici unul de cercetare în domeniul securităţii?
Poate că avem o fobie faţă de tot ce înseamnă supraveghere, urmăritori, filaj...
Nu, vă spun eu. În primul rând avem o fobie faţă de cuvâtul "securitate". Deci ne întoarcem la origini, la felul în care s-a realizat trecerea de la o lume la alta. Cine a trecut în pas de vals sau pe un covor de catifea nu a avut parte de asemenea încrâncenări. Societatea civilă trebuie să construiască sisteme de control civil asupra serviciilor de informaţii şi structuri de cercetare în probleme de securitate