Criza de locuri pentru prichindei la grădiniţele de stat ţine privaţii pe linia de plutire. Părinţii copiilor sunt atraşi de condiţiile bune de la privat, chiar dacă tarifele acestora sunt mari.
Reţeaua de învăţământ privat pentru preşcolari din Vestul ţării s-a extins rapid în ultimii ani. „S-au deschis foarte multe în ultima perioadă şi, în Timişoara, numărul lor este în continuă creştere. Sunt oameni care vin la mine cu cereri ca să deschidă noi grădiniţe şi anul viitor”, a spus Vasile Miclăuş, inspector la Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş. În capitala Banatului există deja 20 de astfel de grădiniţe. Acelaşi trend a fost observat şi în Arad, unde la ora actuală funcţionează opt unităţi private.
„În ultimii ani, părinţii preferă să îşi înscrie copiii la grădiniţe particulare. Cred că îi atrage că se predă o limbă străină. Apoi programul este mult mai lejer, spre deosebire de grădiniţele de stat”, spune coordonatorul unei grădiniţe particulare, Mioara Dobrota. În Reşiţa există doar un centru privat pentru preşcolari, în timp ce în judeţul Hunedoara există cinci grădiniţe particulare. Patronii acestora susţin că afacerea merge la limita cotei de avarie din cauza serviciilor scumpe, a criteriilor dure de obţinere a autorizaţiilor şi a investiţiei mari.
Oferte pe placul tuturor
Părinţii sunt totuşi atraşi de atenţia pe care micuţii lor o primesc la grădiniţele private şi de opţiunile educative pe care aceste centre le oferă. De la medic pediatru, până la profesor de muzică, managerii unităţilor private s-au ocupat să asigure servicii excelente pentru micuţi.
„Avem sală de sport, dar şi miniteren de fotbal, de baschet şi de tenis şi vom avea şi bazin de înot”, a explicat Gabriella Pavel, directoarea unei grădiniţe din Timişoara. Cei care există pe piaţă de mai mult timp îşi îmbogăţesc ofertele cu abordări educative inedite. „Încer