Autorităţile devene caută portiţe legislative să interzică comerţul cu plante halucinogene. City managerul Devei a iniţiat un proiect de hotărâre prin care se urmăreşte „curăţarea” municipiului de etnobotanice. Consilierii locali nu sunt convinşi că iniţiativa va avea rezultatul scontat. Proiectul este în prezent în dezbatere publică.
Proiectul de hotărâre este radical în exprimare. În el se precizează că „în Municipiul Deva se interzice comercializarea, depozitarea, fabricarea, distribuţia, deţinerea, oferirea, transmiterea, achiziţionarea, producerea şi utilizarea plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope”.
Proiectul stabileşte şi sancţiuni administrative pentru încălcarea acestei prevederi. „Nerespectarea prevederilor va fi sancţionată cu amendă contravenţională între 3.000 şi 5.000 de lei. Vom colabora cu Poliţia pentru a opera şi confiscarea mărfii şi distrugerea ei”, spune Corina Oprişiu, city manager la Deva.
Varianta „ţinerii la distanţă”
O parte din consilierii locali s-au arătat neîncrezători privitor la susţinerea legală pe care o are o astfel de hotărâre de consiliu local. Potrivit consilierului Vasile Ţonea, interzicerea magazinelor care vând etnobotanice este la graniţa legii. „Eu propun ca la viitoarea şedinţă de consiliu să votăm o hotărâre prin care să impunem o distanţă minimă pe care comercianţii de plante halucinogene trebuie să o aibă faţă de instituţiile de învăţământ. Poate fi de la 1000 la 3000 de metri, funcţie de cum hotărâm”, a declarat consilierul local.
Corina Oprişiu a declarat că proiectul de hotărâre privitor la interzicerea etnobotanicelor la Deva este în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Deva.