O doctoriţă, o asistentă şi un ambulanţier merg săptămânal acasă la persoanele care ce nu se pot deplasa. Ambulanţa stomatologică este un serviciu de care beneficiază cei mai săraci şi mai bolnavi dintre locuitorii sectorului 1, copiii şi bătrânii fiind principalii pacienţi. Unii dintre ei nu au fost niciodată la stomatolog.
Nicolai Sava, un bătrân în vârstă de 88 de ani, este unul dintre beneficiarii acestui serviciu unic în România, ambulanţă stomatologică. Bătrânul locuieşte singur de mai bine de şapte ani, de când i-a murit soţia. Nu poate să meargă prea mult din cauza vârstei şi a bolilor asociate dar încearcă după puterile lui să-şi poarte singur de grijă. Din cauza singurătăţii, la orice bătaie în uşă tresare şi parcă-şi recapătă puterile, deschide imediat fără să întrebe cine este.
“Oricine ar fi este bine-venit. Şi dacă vine un hoţ, îl invit în casă, mai schimb o vorbă că nu are ce să-mi ia”, spune zâmbind bătrânul. Personalul de pe ambulanţă a devenit deja familia lui pentru că îl vizitează deseori pentru a-i monitoriza lucrarea. “I-am făcut o intervenţie mai dificilă, proteze pe ambele arcade pentru că nu mai avea dinţi deloc. Ne-a îndrăgit şi noi de asemenea. Este un bătrân foarte simpatic şi ne aşteaptă de parcă am fi copiii lui”, ne-a povestit medicul stomatolog Simona Vîjială.
“Unii nu mai aveau deloc dinţi”
Doctorul stomatolog Simona Vîjială, asistenta Iulia Geoadă şi ambulanţierul Florin Nicolae au de-a face cu cele mai grave cazuri atunci când fac intervenţii în teren pentru că cei care nu se pot deplasa au şi cele mai mari probleme stomatologice.
“Este vorba despre oameni foarte săraci care nu şi-au putut întreţine dantura. Cei mai mulţi nu au mai fost la un stomatolog de zeci de ani sau nicioadată. Pe unii i-am găsit fără niciun dinte, în special pe bătrâni. Sunt şi foarte mulţi copii sau adulţi cu hand