Asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei reporneşte disputele din Parlament după ce Plenul reunit al celor două Camere a decis continuarea procedurilor asumării.
După ce liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a solicitat includerea pe ordinea de zi a continuării procedurii legislative privind asumarea răspunderii pe Legea educaţiei, Plenul reunit a aprobat solicitarea, iar reprezentanţii Alianţei PSD+PC au părăsit sala, considerând că solicitarea este neconstituţională.
La rândul lor, reprezentanţii PNL au solicitat o pauză de consultări pentru a decide dacă îşi retrag semnăturile de pe moţiunea de cenzură depusă iniţia pe legea educaţiei.
Boc susţine continuarea asumării
Guvernul susţine continuarea procedurii asumării răspunderii pe Legea educaţiei, a spus premierul Emil Boc în Plenul Parlamentului.
El a explicat că punctul de vedere al Guvernului este fundamentat pe textul Constituţiei şi pe decizia Curţii Constituţionale, care nu lasă nicio urmă de îndoială sau de interpretare.
"În Decizia Curţii avem primul răspuns: nu poate fi oprită procedura asumării răspunderii şi a dezbaterii moţiunii de cenzură. Oricâtă patimă ar presupune citirea cu rigoare a unui text constituţional el trebuie acceptat fie că ne place fie că nu ne place.
Prima întrebare care s-a adresat a fost aceea dacă decizia anterioară a Curţii, din 3 noiembrie, blochează asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei Naţionale. A fost argumentul Opoziţiei că Decizia din 3 noiembrie pune capăt procedurii de asumare.
Citesc din decizia Curţii: Curtea reţine că decizia 1431 din 3 noiembrie nu poate fi invocată în sensul blocării procedurii de angajare a răspunderii Guvernului asupra Legii Educaţiei Naţionale. Şi, în consecinţă, urmează să constate că există un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament generat de refuzul Pa