Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat miercuri că evaziunea fiscală subminează stabilitatea finanţelor, iar pentru ca acest fenomen să fie stăvilit "este nevoie de un Cod Fiscal mai ferm", potrivit NewsIn.
"Sunt multe metode de a face evaziune fiscală. Codul Fiscal trebuie să fie mai ferm, ca şi alte acte normative care sunt de natură să stăvilească acest fenomen, prin legislaţia de sancţionare administrativă, contravenţională, mergând până la penal. Este nevoie de un complex de acţiuni. (...) Evaziunea subminează stabilitatea finanţelor, dacă finanţele nu sunt solide, inflaţia este subminată, echilibrul extern şi apar şi alte distorsiuni. Este un microb foarte periculos", a menţionat Georgescu.
Prim-viceguvernatorul BNR a mai spus că se vehiculează că acest fenomen ar fi în jur de 30 şi ceva spre 40% din PIB pentru România.
"Evaziunea fiscală este un fenomen extrem de nociv, în primul rând că influenţează negativ veniturile bugetare. Evaziune fiscală nu înseamnă numai contrabandă cu ţigări şi cu tutun, evaziune fiscală înseamnă şi unul care măsluieşte cu bilanţul contabil, care transferă venituri prin străinătate, cum ar fi un inginer, un arhitect, să zicem, care face una sau două pagini şi zice că a făcut nu ştiu ce proiect şi ia 8 milioane pe o firmă din Cipru", a mai spus Georgescu.
Acesta susţine că evaziunea fiscală e dependentă de calitatea gestiunii, în general a finanţelor publice, a factorului de aplicare.
"Evaziune zero nu există, aşa cum nu există ţară fără gripă şi fără hepatita A, dar procentul de îmbolnăvire de aceste două boli îţi arată gradul de dezvoltare, de civilizaţie al ţării respective", a mai spus prim-viceguvernatorul BNR.
Cei care nu plătesc impozite şi taxe la nivelul cuvenit beneficiază, într-o manieră mai mare, de bunurile şi serviciile publice, susţine Georgescu.
"Cel care a făcut