Tanar si fara experienta, intri in panica din orice. Daca micutul plange, daca este slab si nu are pofta de mancare, te sperii si ii transmiti starea ta de agitatie. Ca sa-i fie bine copilului, sa creasca frumos, sanatos si sa fie bine educat, evita sa te agiti din orice. Altfel, ai putea pierde cele mai frumoase momente din viata de familie vizitand medici, farmacii si facandu-ti prea multe griji. Pregateste-l pentru viata! Nu te implica in conflictele lui cu alti copii, asculta-l de fiecare data cand are ceva de spus, imprieteneste-te cu el si supravegheaza-l necontenit. Copilul nu este jucaria ta. Oricat de dragalas ar fi, este esential sa nu uiti ca datoria ta ca parinte este sa il ajuti sa devina un adult echilibrat, care sa nu sufere sau sa le induca celorlalti acest sentiment.
Bataia si pedepsele pentru greseli
Copilul de varsta scolara si prescolarul integrat in colectivitate tinde sa greseasca des. Pastreaza-ti cumpatul. Oricat de neastamparat ar fi si oricat de grava ar fi greseala pe care a comis-o, nu-l agresa si nu-l pedepsi. Vorba aceea - "bataia este rupta din rai" - nu trebuie sa existe in educatia copilului. Si nici pedeapsa prin care sa-i interzici sa deseneze sau sa citeasca povestile lui preferate. Cu siguranta sunt alte modalitati mai bune prin care ii poti arata ca a facut ceva gresit si nu trebuie sa se repete. Schimbarile mari se fac cu iubire, nu cu pedepse. Daca tipi mai tare, nu inseamna ca te aude mai bine. Interventiile in forta pot parea eficiente pe termen scurt, dar pe termen lung nu rezolva problemele.
Critica erorilor
Nu il eticheta: "Daca ai facut ceva gresit, esti un copil rau". Etichetele se asaza ca un ecran fals, care il impiedica sa nuanteze realitatea. Data viitoare va gresi si mai usor si va spune "oricum tu crezi ca nu sunt bun de nimic, asa ca nu stiu de ce esti de