Dacă în 2010 preţul unui vot a fost de 70.000 de euro de colegiu, pentru legea pe anul viitor guvernul ridică scorul la peste 100.000 de euro de parlamentar. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANUȚU
Aproape 30 de milioane de euro. Atât a promis Emil Boc doar taberei puterii ca să-şi treacă fără emoţii bugetul de stat pe 2011 înainte de vacanţa parlamentară. Fiecare uninominal al puterii va primi astfel, în contul votului, 450.000 de lei, echivalentul a peste 100.000 de euro, cu 30.000 de euro mai mult decât a oferit guvernul la bugetul pe 2010.
Oficial, sunt bani pentru investiţii, sub umbrela "strategiei pentru dezvoltare şi creare de noi locuri de muncă", fluturată şi ieri de Boc în parlament. În practică - bani trimişi ţintit în colegii pentru întreţi nerea "reţelei" de directori de şcoli-primari-preoţi care asigură voturile în ani electorali. Beneficiarii: deocamdată par la mentarii PDL, UDMR, UNPR şi reprezentanţii mino rită ţilor, guvernul punând însă ceva deoparte şi pentru negocierile cu opoziţia. Legea bugetului este programată să intre în plen luni.
Colegiile puterii îşi iau bani şi în avans
Ca să nu bată la ochi, Boc le-a împărţit anul acesta uninominalilor banii în două tranşe. Una de 250.000 de lei de parlamentar, prinşi în bugetul pe 2011 pe proiecte mari de investiţii, de regulă la nivelul întregului judeţ - centuri ale oraşelor, drumuri judeţene. Alta de câte 200.000 de lei din ce a mai rămas prin bugetul educaţiei pe 2010, pentru şcoli şi grădiniţe din colegiile puterii.
Centralizarea-fulger a listei de unităţi de învăţământ s-a făcut săptămâna trecută, de pe o zi pe alta, coordonatele fiind cerute prin SMS, au confirmat pentru EVZ surse din UDMR şi PDL.
Sumele - estimate la 50 de milioane de lei numai pentru aceste cazuri - ar urma să fie eliberate prin hotărâre de guvern pe reţeta deja exersată.