Toate hotararile Camerei Deputatilor sau Senatului, deci inclusiv cea de a respinge cererile DNA de extindere a urmaririi penale si perchezitie informatica in cazul Ridzi, pot fi contestate la Curtea Constitutionala a Romaniei in baza unei legi adoptate in noiembrie 2010. HotNews.ro a incercat sa afle de la liderii PDL, PSD, PNL si UDMR daca vor formula o contestatie la CCR.
Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, spune ca nu exista nici element de neconstitutionalitate in cazul votului de marti. De aceeasi parere este si liderul PSD Victor Ponta. El este insa contrazis de colegul sau Dan Sova, care a explicat pentru HotNews.ro ca exista motive intemeiate pentru a formula o contestatie la CCRTraian Basescu despre o eventuala contestatie la CCR: Orice solutie care repara acest mare rau facut Romaniei trebuie adoptata
Prin Legea nr. 177/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale (CCR), a Codului de procedura civila si a Codului de procedura penala al Romaniei, hotărârile plenului Camerei Deputaţilor pot fi contestate la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau 25 de senatori. Pentru a argumenta o contestatie la CCR se poate invoca, potrivit expertilor in drept, si principiul separatiei puterilor in stat si un conflict intre justie si Parlament. Respingerea cererilor DNA nu a fost motivata de plenul Camerei Deputatilor in nici un fel. Nu s-a precizat unde anume au gresit procurorii.
Intr-un interviu acordat HotNews.ro, presedintele Traian Basescu a declarat urmatoarele despre o posibila contestatie la CCR in cazul Ridzi: “Da pot fi solutii... Orice solutie care repara acest mare rau facut Romaniei trebuie adoptata."
HotNews.ro a realizat un mic sondaj cu doua intrebari