Liderul grupului parlamentar PNL din Cameră, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, a criticat, miercuri, într-o conferinţă de presă, proiectul de buget pe 2011 trimis de Guvern Parlamentului, el apreciind că acesta nu are viziune şi strategie şi arată ca o socoteală aritmetică, închisă cu deficit, potrivit agenţiei Mediafax.
El a precizat că împrumuturile externe "uriaşe" contractate de România nu au avut efecte economice pozitive, întrucât acestea nu au fost utilizate pentru relansare economică, ci pentru împiedicarea devalorizării leului şi susţinerea alegerilor prezidenţiale din 2009.
Potrivit lui Tăriceanu, cu toate că s-au utilizat banii externi, leul s-a devalorizat cu 20%, iar nivelul datoriei pblice a crescut de la 20% în 2008 la 30% în 2010 şi va ajunge la 40% în 2011, ajungând să se dubleze în trei ani.
El a arătat că analiza indicatorilor macroeconomici pe care este construit bugetul pe 2011 indică o creştere economică de 0,5-1% a PIB, care, în opinia sa, nu se va traduce într-o autentică relansare a economiei.
Tăriceanu a subliniat că banii din împrumuturile externe ar fi trebuit folosiţi pentru acoperirea deficitului pentru investiţii, care au scăzut, pentru stimularea creării de locuri de muncă şi pentru cofinanţarea proiectelor realizate pe fonduri europene.
El a mai spus că, din punctul de vedere al PNL, proiectul de buget e 2011 ar trebui să fie construit în jurul a două direcţii: creştere economică şi locuri de muncă.
Tăriceanu a avansat şi o serie de soluţii referitoare la cele două direcţii, propunând întărirea capitalului românesc, respectiv capitalizarea suplimentară a CEC şi Eximbanc, precum şi capitalizarea suplimentară a instituţiilor de garantare a creditelor, utilizarea ajutoarelor de stat pentru dezvoltarea firmelor cu capital românesc sau crearea companiilor naţionale, cum a fost cea în domeniul energe