Legea pensiilor se află pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale, care dezbat miercuri sesizările formulate de parlamentarii PSD şi PNL.
Sesizarea PSD are în vedere două motive pentru care Legea pensiilor ar trebui declarată neconstituţională. Pe de o parte, un motiv legat de procedură, PSD-iştii invocând faptul că preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a supus la vot în Plen nu numai cererea de reexaminare transmisă de preşedintele Traian Băsescu, cât şi legea în integralitatea ei.
Pe de altă parte, sesizarea PSD are în vedere discriminarea adusă de această lege, pentru că reducându-se vârsta de pensionare la femei la 63 de ani, faţă de 65 cum era legea iniţială, ar fi trebuit să se modifice şi anexa în care este prevăzut stagiul de contribuţie.
Tot un motiv legat de discriminare au invocat şi parlamentarii PNL în sesizarea formulată. Ei se referă la discriminarea între femei şi bărbaţi în sistemul de cotizare la sistemul public de pensii. După această lege, femeile vor avea o pensie mai mică decât bărbaţii, ceea ce este neconstituţional, consideră liberalii.
Camera Deputaţilor a adoptat pe 7 decembrie, în calitate de cameră decizională, cererea de reexaminare transmisă de şeful statului cu privire legea pensiilor, în care se prevede ca vârsta de pensionare la femei să fie de 63 de ani, iar la bărbaţi de 65 de ani.
Aceasta după ce Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii, care, după ce a fost adoptată de Parlament şi a fost declarată constituţională de către Curtea Constituţională, a fost retrimisă la Parlament de către preşedintele Traian Băsescu, în data de 7 octombrie, acesta considerând că vârsta standard de pensionare pentru femei ar trebui să fie de 63 de ani şi nu de 65 de ani cum stabilea iniţial actul normativ.