Comisia Europeana va trebui ca pe viitor sa ia in considerare elaborarea unei noi legi europene, daca acest lucru este cerut de cel putin un milion de cetateni UE.
Parlamentul European a aprobat regulile de baza pentru "initiativa cetateneasca" prevazuta in Tratatul de la Lisabona, arata un comunicat al PE.
"Uniunea Europeana adopta astazi democratia participativa. Cetatenii au acum acelasi drept de initiativa politica pe care il avem in Parlamentul European si in Consiliu. Acum depinde de cetatenii nostrii sa actioneze", a declarat raportorul Alain Lamassoure.
Textul a fost aprobat cu 628 de voturi pentru, 15 impotriva si 24 de abtineri.
La randul sau, co-raportorul Zita Gurmai a precizat ca initiativa este o oportunitate unica. "Pentru prima data cetatenii se pot asocia si ne pot comunica daca ne facem treaba cum trebuie. Avem mare nevoie de acest lucru", a spus oficialul.
In momentul in care legislatia intra in vigoare, un "comitet al cetatenilor", alcatuit din cel putin sapte state membre va putea sa inregistreze o initiativa la Comisia Europeana. Dupa o verificare a Comisiei, comitetul va putea incepe strangerea de semnaturi, pe hartie sau online. Initiativa va avea un an de zile pentru a aduna milionul de semnaturi.
Acestea trebuie sa provina din cel putin un sfert din statele membre ale Uniunii Europene. Un numar minim de semnaturi trebuie obtinute in fiecare stat membru, pentru ca acestea sa conteze pentru acest sfert, numarul variind de la 3.750 de semnaturi in Malta, la 74.250 in Germania.
Valabilitatea semnaturilor va fi verificata de statele membre. Regula este ca toti semnatarii sa fie cetateni ai Uniunii Europene.
Comisia va decide in trei luni, daca o noua lege va putea fi propusa. Scopul acestei actiuni este acela de a face initiativa cetateneasca simpla si