Telegramele diplomatice americane făcute publice prin controversatul site Wikileaks dezvăluie că Mervyn King, guvernatorul băncii centrale a Marii Britanii, intenţiona acum doi ani să salveze sistemul bancar cu ajutorul fondurilor strânse de la Statele Unite, Japonia, Elveţia şi Marea Britanie.
În luna martie a anului 2008, cu şase luni înainte de "vârful" crizei financiare, adică de falimentul băncii americane Lehman Brothers, Mervyn King sugera oficialilor americani prezenţi la Londra că băncile pot fi salvate prin injecţiile financiare provenite de la un grup mai restrâns de ţări, pentru a putea eluda mecanismele G7, organizaţie pe care o considera "disfuncţională", scrie The Guardian.
Conform dezvăluirilor făcute publice de Wikileaks, guvernatorul King a atras atenţia ambasadorului american la Londra Robert Tuttle şi adjunctului secretarului Trezoreriei Statelor Unite Robert Kimitt că este imperativ un "efort concertat pentru a recapitaliza sistemul bancar mondial", precum şi identificarea unei metode pentru a elimina activele toxice ce ameninţau să pună la pământ instituţiile financiare.
Depeşele diplomatice notează că ambasadorul Statelor Unite considera că propunerile neconvenţionale ale lui Mervyn King nu au fost deloc informale.
G7, disfuncţional
Guvernatorul Mervyn King considera că G7 este "disfuncţional din punct de vedere economic" pentru că economii "cheie" la nivel mondial nu sunt incluse în organizaţie. Responsabilul cu politica monetară din Marea Britanie se arată îngrijorat că economii bogate precum cea chineză sau din statele din Orientul Mijlociu nu pun umărul la salvarea marilor corporaţii bancare.
"King sugerează că ar fi un grup temporar şi că poate băncile centrale şi miniştrii de finanţe din Statele Unite, Marea Britanie şi Elveţia ar putea coordona discuţiile cu celelalte ţări cu rezerve valuta