Bursa de la Bucureşti a avut anul acesta parte mai mult de scandaluri decât de evenimente care să se reverbereze în mod pozitiv în rândul investitorilor. Arestarea unor investitori, punerea sub acuzare sau chiar condamnarea unor şefi de companii şi scandalurile privind nerespectarea drepturilor acţionarilor minoritari au şubrezit şi mai mult încrederea investitorilor într-o piaţă marcată încă de criză, care-şi revine cu greu după prăbuşirea din 2008. Listările aşteptate de investitori, printre care cea a Fondului Proprietatea, au fost amânate în schimb pentru anul viitor.
Arestarea lui Cătălin Chelu
Cătălin Chelu (foto stânga), unul dintre cei mai puternici investitori de pe Bursă, a fost arestat în luna noiembrie pentru că ar fi încercat să-l mituiască pe Dan Fătuloiu, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, reţinerea sa realizându-se în urma unui flagrant. Chelu este unul dintre cei mai mari investitori de la SIF-uri şi a fost sancţionat în ultimii ani de mai multe ori de CNVM pentru depăşirea pragului de deţinere de 1%. Arestarea sa a venit la scurt timp după ce a fost implicat în două tranzacţii importante pe Bursă: achiziţiile unor pachete semnificative de acţiuni la Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS) şi Lactate Natura Târgovişte (INBO). Alături de Chelu a fost reţinut şi Antonel Cristi Banu, preşedintele CA al Altur Slatina (ALT), companie controlată de asemenea de omul de afaceri gălăţean.
Conflictul dintre Rompetrol Şi CNVM
Duelul dintre kazahii de la Rompetrol şi CNVM a început încă de anul trecut, când arbitrul pieţei de capital i-a obligat pe kazahi să lanseze oferte de preluare pentru participaţiile minoritare de la Rompetrol Rafinare (RRC) şi Rompetrol Well Services (PTR). În ianuarie, kazahii au depus la CNVM documentaţia de ofertă pentru RRC, însă comisia a respins-o, contest