Forfota de pe străzi sau din magazine, sarcinile care trebuie îndeplinite când simţi că vrei să evadezi şi presiunile făcute de cei din familie ajung să-i deranjeze chiar şi pe oamenii calmi. În perioada care precedă Sărbătorile de iarnă multe persoane încep să fie stresate. Aglomeraţia, lipsa timpului liber şi a banilor îşi spun cuvântul.
„Trebuie să alerg prin frig, să fac cumpărături. N-am destul timp, iar în perioada asta, nici bani suficienţi." A fost primul lucru care i-a venit în minte Alexandrei (28 de ani) când am întrebat-o dacă o scoate ceva din minţi în perioada Sărbătorilor.
Pe Diana o deranjează că toată lumea o întreabă cu cine îşi petrece Crăciunul şi ce planuri are de Revelion. Are 36 de ani, e singură şi în această perioadă resimte mai mult ca oricând presiunea socială de a-şi „întemeia o familie pentru a intra în rândul lumii", după cum spune ea.
Pe Andrei (23 de ani) îl enervează că trebuie să fie mereu „la cheremul mamei", care are nevoie de „o mână de bărbat" în această perioadă. Şi cum tatăl său e mai mereu la serviciu, sarcinile îi revin lui. De exemplu, trebuie să meargă să aleagă bradul, să-l transporte acasă - o misiune care se poate dovedi extenuantă din punct de vedere fizic, dar şi psihic.
„Când aud că trebuie să dau carnea prin maşina de tocat pentru că mama nu prea mai are putere şi să sparg nucile primite de la ţară pentru că sunt mai bune decât cele pe care le-am putea cumpăra gata măcinate de la magazin, simt că o iau razna", spune Andrei. Tânărul admite însă că-i face pe plac mamei şi nici nu prea comentează pentru că „nu e frumos să te cerţi cu ai tăi de Crăciun".
Psihologii şi psihoterapeuţii identifică, la rândul lor, situaţiile care îi enervează cel mai des pe români în perioada Sărbătorilor de iarnă.
Mersul la cumpărături
„Oamenii se enervează din cauza aglomeraţiei de pe străzi,