De ani de zile, in preajma sarbatorii de Ignat, minerii din Valea Jiului, care primesc din partea CNH prime pentru porc, dar si momarlanii (bastinasii) au fost obisnuiti sa-si cumpere un animal din targ pe care sa-l sacrifice in gospodarie.
Traditionalul targ de porci din preajma Craciunului nu va putea avea insa loc, din cauza ca in Petrosani nu exista amenajat un spatiu corespunzator.
Potrivit reprezentantilor pietelor din municipilui Petrosani, in niciunul din targurile de pe raza localitatii nu exista un loc amenajat pentru sacrificarera animalelor.
Vechiul targ care se tinea in urma cu mai multi ani pe albia Jiului in Cartierul Colonie a fost inchis in 2008, dupa ce autoritatile locale au decis ca aici sa nu mai fie sacrificate animale din cauza ca spatiul nu este imprejmuit, iar mirosul ii deranja pe cei care locuiesc in zona.
Reprezentantii Autoritatii Sanitar Veterinare si de Siguranta a Alimentelor Petrosani au avut mai multe propuneri in ce priveste infiintarea unui abator care sa respecte normele europene in sacrificarea animalelor, dar inca sunt doar la faza de proiecte viitoare.
Pe de alta parte in ce priveste modul de sacrificare a animalelor, majoritatea localnicilor sunt sub incidenta legii deoarece continua sa-si omoare porcul dupa datinile din strabuni si nu vor in ruptul capului sa foloseasca metodele sugerate de normele europene in privinta sacrificarii animalelor.
"Hai domnule sa fim seriosi, cum impusc porcul sau, mai stiu eu, sa il elecrocutez? Or vrea sa ii pun si muzica linistitoare inainte? Noi din mos-stamosi stim sa taiem cu cutitul si asa o vom face si de acum inainte. Europenii astia sa isi mai vada si de treburile lor si sa nu se mai amestece in ale noastre, ca noi nu ne bagam intr-ale lor", spune un momarlan.
Asomarea electrica sau impuscarea animalului