Un document vechi de peste 160 de ani, pastrat in arhivele unei biserici sasesti, descrie Revolutia Maghiara de la 1848, asa cum a fost ea vazuta de martorii oculari ai evenimentelor.
Documentul citat, probabil necunoscut istoriografiei noastre, a fost extras din Arhivele bisericii evanghelice ale comunei Dunesdorf (Danes), de langa Sighisoara. Informatiile
ajung pentru prima data in Internetul romanesc, pe Ziare.com, fiind publicate initial pe blog-ul de limba germana Unsere Deutsche Wurzeln (Radacinile noastre germane).
In registrul bisericii evanghelice din Danes, (vol. 1, paginile 23-32) apare o insemnare scrisa la 12 ianuarie 1850 de Johan Lingner, predicatorul bisericii, in prezenta si cu ajutorul preotului Stephan Gischner, martor ocular al multora din intamplarile descrise mai jos.
Inscrisul din registrul bisericii a fost intcmit de autorii ei spre stiinta viitorilor locuitori ai satului, ca sa nu uite crimele, jafurile si ticalosiile comise in anii de trista amintire 1848 si 1849, in comuna Dunesdorf.
Dam mai jos, intr-o traducere libera si prescurtata, acest document.
Inca din octombrie 1848, garda civila (Landsturm) din zona a inceput sa se inarmeze cu flinte, furci, coase, pentru a se apara de rasculatii maghiari.
Primele trupe maghiare au fost zarite in toamna anului 1848, trecand spre Elisabethstadt (Dumbraveni) in incercarea nereusita a acestora de a cuceri orasul.
Urmarea a fost ca trupele austriece, conduse de maiorul Haydte, i-au urmarit si gonit pe maghiari departe de Dunesdorf, insa, la inceputul lui 1949, husarii lui Kossuth si grupurile de secui au revenit cu forte sporite in zona, in drumul lor spre Sibiu.
La 17 februarie, husarii lui Kossuth au trecut prima data prin Dunesdorf, jefuind tot ce se putea jefui, luand caii din grajdurile satenilor,