Cuplurile internaţionale care doresc să divorţeze vor putea alege ţara ale cărei legi vor fi aplicate în cazul divorţului lor, conform unei noi legislaţii adoptate miercuri de Parlamentul European şi susţinută de către miniştrii de justiţie din UE în data de 3 decembrie, anunţă NewsIn.
Aceste reguli ar permite, de exemplu, unui cuplu germano-spaniol care trăieşte în Franţa să decidă dacă legea spaniolă, germană sau franceză se aplică divorţului lor. Noile reguli vor fi aplicabile după 18 luni de la intrarea în vigoare a reglementării.
Noua legislaţie a fost hotărâtă folosind aşa-numita "procedură de cooperare consolidată," la care participă 14 state membre până în acest moment: Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Franţa, Italia, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Malta, Austria, Portugalia, România şi Slovenia. Alte state membre li se pot alătura în orice moment.
Este prima dată când această procedură este folosită în istoria UE.
Regulile europene asupra divorţului şi separării legale vor permite cuplurilor "internaţionale" în curs de divorţ (cuplurile de diferite naţionalităţi, cuplurile care trăiesc separat în diferite ţari UE sau trăiesc împreună într-o ţară diferită de ţara ai căror cetăţeni sunt) să aleagă ţara a cărei legislaţii se va aplica divorţului, atât timp cât legea este a unui stat cu care au o conexiune (cum ar fi rezidenţa sau naţionalitatea).
Noile reguli clarifică, de asemenea, ce lege se va aplica în cazul în care cei doi soţi nu ajung la o înţelegere.
Noile reguli au ca scop evitarea unei "precipitări la tribunal" şi protejarea partenerului aflat într-o poziţie juridică mai slabă, ca rezultat al acestei practici.
Totuşi, un stat membru nu poate fi obligat să recunoască o căsătorie, chiar pentru simplul scop al dizolvării acesteia, dacă actul acestei căsătorii nu este recunoscut de legea statului în cauză, a sublin