Fie că nu sunt mulţumiţi de dobânzi, fie că nu au încredere în băncile locale, majoritatea românilor care economisesc preferă să păstreze banii în casă.
Mai mult de jumătate din românii majori au economisit sume de bani pe parcursul anului 2010, arată un studiu al Daedalus Milward Brown comandat de Raiffeisen Banca pentru Locuinţe. Aceasta este vestea bună pentru bănci, există însă şi o veste proastă. Majoritatea celor care au economisit au preferat să ţină banii în casă, nu la bancă. „53% din românii care economisesc preferă banii lichizi, 32% depun banii în conturi curente, 13% au depozite la termen în lei sau altă monedă, iar 12% investesc în asigurări de viaţă/pensii private", arată studiul citat.
Băncile nu inspiră încredere
Potrivit unui studiu al GfK România realizat pentru Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, mai mult de jumătate din totalul populaţiei urbane (52%) care utilizează produse bancare crede că economiile depuse la o bancă ar fi în totalitate pierdute dacă instituţia respectivă ar da faliment. Dintre cei care au economii, 29% cred că le-ar pierde în cazul în care banca respectivă ar da faliment, 39% consideră că le-ar recupera parţial, iar aproape o treime crede că şi-ar primi banii înapoi în totalitate. Mai mult, studiul GfK relevă că doar 6% dintre cei care cred că îşi pot recupera economiile în cazul unui faliment bancar ştiu că Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar este cel care le înapoiază sumele economisite, în timp ce peste un sfert din respondenţi consideră că banca falimentară este cea care le-ar înapoia economiile în cazul unui faliment, iar o proporţie similară nu ştie de unde şi-ar recupera banii.
În ceea ce priveşte suma care poate fi recuperată într-o astfel de situaţie, 22% din cei care cred că îşi vor recupera economiile nu ştiu deloc care sunt condiţiile, iar un sfert ştiu că e