Problema României în ceea ce priveşte datoria publică nu este nivelul acesteia, de circa 36% din PIB, respectiv de peste 41 de miliarde de euro, ci faptul că a crescut foarte repede, la finele lui 2008 datoria publică fiind de doar 21% din PIB, ceea ce înseamnă că în mai puţin de doi ani a crescut cu 17,4 miliarde de euro (73 de miliarde de lei la un curs mediu de 4,2 lei pentru un euro). O problemă şi mai mare însă este destinaţia acestor bani de împrumut, respectiv pe ce au fost şi pe ce vor fi cheltuiţi în viitor. Prioritare sunt investiţiile în infrastructură, fie că e rutieră, de cale ferată sau socială.
"Laşi la copii şi la nepoţi datorii, dar în contrapartidă laşi active, drumuri, poduri, infrastructură publică, şcoli, spitale, tomografe, RMN-uri. Dacă faci datorii să plăteşti salarii, să iei X5 şi plasme la comune este şi antiproductiv şi imoral social", a declarat miercuri Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, citat de Mediafax.
În primele nouă luni ale acestui an datoria publică a crescut cu 9 miliarde de euro. În aceeaşi perioadă de timp, statul a cheltuit pentru investiţii (cheltuieli de capital) 2,5 miliarde de euro, respectiv puţin mai mult decât un sfert din suma totală împrumutată.
Românii ar trebui să tragă la răspundere autorităţile
Georgescu a ţinut să precizeze că unii români, din păcate, încă mai au impresia că trăiesc în regimul de dinainte de '89 şi merg "cu capul plecat" în faţa autorităţilor, în loc să le tragă la răspundere. Declaraţiile au fost făcute cu ocazia unei conferinţe care a fost organizată la Universitatea Politehnică Bucureşti, la care au fost invitaţi şi oficiali ai BNR.
"Omul se duce la primar şi crede că este secretarul general de pe vremuri. Se duce la primar cu capul plecat, ceea ce e greşit. N-a realizat că nu mai e ca pe timpurile ălorlalţi, că s-au schimbat lucrurile, că are libe