Un sondaj al CNIPMMR arată că mediul economic rămâne neprietenos dezvoltării afacerilor, iar firmele o duc încă greu
Consiliul a propus 5 direcţii de acţiune pentru a depăşi rapid situaţia actuală, plata arieratelor fiind prioritară
În plus, trebuie susţinute investiţiile în infrastructură şi absorbţia fondurilor strucuturale, banii întorcându-se sub formă de taxe şi impozite
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a prezentat ieri rezultatele unei evaluări a situaţiei de ansamblu a IMM din România în primele şase luni din acest an, din care a reieşit că două din trei firme au avut o situaţie mai dificilă comparativ cu ultimul semestru din 2009.
Potrivit preşedintelui Consiliului pentru IMM, Ovidiu Nicolescu, dat fiind contextul actual, economia va înregistra o evoluţie pozitivă cel mai probabil din a doua jumătate a anului viitor, având în vedere că două din trei firme încă se confruntă cu dificultăţi. "Situaţia este încă dificilă, nu avem cum să mergem pe plus în primul semestru din 2011, şansele să trecem pe plus sunt în semestrul doi. Recuperarea nu se poate face în câteva luni", a declarat Ovidiu Nicolescu în cadrul unei conferinţe de presă.
Din sondaj a reieşit că peste 60% din firmele intervievate au răspuns că situaţia economică a firmelor proprii a fost mai slabă în semestrul unu al acestui an, comparativ cu semestrul doi din 2009, în timp ce 19,77% au raportat o constanţă, iar 18,6% o îmbunătăţire. "În aceste condiţii este greu ca economia să-şi revină", a adăugat Nicolescu.
Potrivit evaluării, mediul economic rămâne "neprietenos" dezvoltării afacerilor, în condiţiile în care principalii indicatori macroeconomici au înregistrat deprecieri faţă de ultimele şase luni din 2009.
Care sunt principalele direcţii de acţiune?
În acest context, Ovidiu Nicolescu a