Trei intersecţii mai jos de Preşedinţie, oraşul devine cătun, cu locuinţe ce stau să se dărâme şi latrine în fundul grădinii. Oamenii de pe stradela Sfântul Andrei din Chişinău aşteaptă de 30 de ani să se mute la bloc. Demolarea anunţată de autorităţi întârzie, iar despre noile lor case nu mai vorbeşte nimeni.
Stradela Sf.Andrei este situată în partea istorică a Capitalei. Cartierul n-a fost niciodată bogat, aşa că monumentele de arhitectură lipsesc. Pământul este mlăştinos, iar prin preajmă trece un pârâu, plin de mizerie. Umezeala, ţânţarii, broaştele şi şobolanii au fost mereu „atracţiile" locului. Aici, timpul parcă s-a oprit în loc, conservând atmosfera de mahala de acum jumătate de veac.
Majoritatea oamenilor locuiesc în case construite chiar şi în urmă cu 100 de ani, se încălzesc la sobe cu lemne şi-şi fac nevoile la closetul din curte. Antenele parabolice de pe acoperişurile cocioabelor, gardurile de tufari încâlciţi şi acareturile înjghebate din scânduri şi fiare vechi îmbogăţesc tabloul „pitoresc". Caraghiosul peisaj rustic este îmbogăţit cu imobile moderne ridicate haotic în ultimii zece ani pe partea dreaptă a uliţei. Şi asta chiar dacă autorităţile au interzis orice lucrări de construcţie în zonă.
FOTO: Oamenii aşteaptă de 30 de ani să se mute din cocioabe la bloc
„BINE AŢI VENIT ÎN SHANGHAI CITY!"
De 30 de ani, cartierul e marcat cu „bulină roşie" în planurile edililor. Practic, toate casele ar trebui să fie demolate pentru a face loc unei autostrăzi, iar localnicii s-ar muta la bloc. „Bine aţi venit în Shanghai city"! Cu această urare ironică ne întâmpină un bărbat mucalit de 45 de ani, care se oferă să ne fie ghid. Pavel Josan stă aici din 1992, într-o jumătate de căsuţă, în care intri aplecat dacă ai peste 1,7 metri.
A plătit pe ea, la acea vreme, 13 mii de ruble sovietice, bani suficienţi pentr