Copiii continuă să se dovedească ignoranţi în privinţa alimentelor pe care ar trebui să le consume zilnic, fac mari confuzii între substanţele nutritive şi sunt din ce în ce mai atraşi de fast-food. Sursa: SHUTERSTOCK
Elevii români nu prea ştiu ce bagă în gură. Mai exact, tinerii ar trebui să cunoască faptul că sursa de proteine de cea mai bună calitate pentru organism este formată din gruparea de alimente carne, lapte şi ouă. Cu toate acestea, aproape 50% dintre elevii cu vârste între 10 şi 18 ani cred că principala sursă de proteine o constituie fructele şi legumele. O arată un studiu realizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) pe un eşantion reprezentativ la nivelul întregii ţări.
Specialiştii consideră că lipsa de informaţie poate fi, totuşi, reparată în şcoală. "Nu este vina nici a părinţilor, nici a şcolii pentru lipsa de informaţii, dar pur şi simplu la noi nu a existat o cultură alimentară şi nu există o tradiţie prin care să ne întrebăm ce mâncăm de fapt. Nu prea se ştie ce e aia proteină, ce sunt fibrele. Şcoala poate însă să-şi asume acest rol, de a completa cunoştinţele elevilor", este de părere Raluca Teodoru, cea care a coordonat realizarea studiului.
7% copii supraponderali şi obezi, 30% prea slabi
În ceea ce priveşte numărul de copii supraponderali şi obezi, România stă mult mai bine decât celelalte ţări dezvoltate. Un semnal de alarmă trebuie însă tras.
"Doar 7% dintre elevii din clasele a V-a până la a VIII-a au probleme cu greutatea, în timp ce, în ţările mai dezvoltate, precum Marea Britanie, media este de 30%. Aici stăm bine şi datorită stilului tradiţional în ceea ce priveşte obiceiurile alimentare, mâncăm încă mâncare gătită în casă, în timp ce în Vest se simte explozia fast-foodului şi a mâncării semipreparate", a mai explicat Raluca Teodoru.
@N_