Sindromul imunodeficienţei dobândite (SIDA) a fost învins. Medicii au dezvăluit primul pacient care a fost vindecat de crunta boală. Iată un istoric al apariţiei şi evoluţiei virusului imunodeficienţei umane (HIV), dar şi a pandemiei provocate de acesta.
Citiţi şi: Primul pacient din lume vindecat de HIV
Vaccinul care protejează de HIV, la un pas de realizare
* 1970 - 1980 - Virusul s-a transmis tăcut, fără a fi cunoscut ca atare. A declanşat boala în mai multe zone ale globului. Se crede că pacientul "zero" este Gaetan Duga, un însoţitor de bord canadian, care ar fi infectat 250 de persoane pe an, potrivit profesorului american William Dunlap de la Universitatea Hamden.
* 1981 - În SUA se raportează mai multe cazuri de boli rare, care nu cedează la medicaţia obişnuită, mai ales în cazul tinerilor homosexuali. În iunie, Centrul de Control al Bolilor (CDC) din Atlanta, SUA, face primul raport asupra prevalenţei acestor boli fără a avea o cauză cunoscută.
* 1982 - Un alt raport sugerează posibilitatea ca boala să fie provocată de un agent infecţios transmis pe cale sexuală. În iulie, boala primeşte oficial denumirea de SIDA, iar în SUA, apar primele organizaţii nonguvernamentale care luptă împotriva bolii. Spre afârşitul anului, apare primul caz de copil cu transfuzii multiple care a decedat din cauza îmbolnăvirii cu SIDA şi primul caz dovedit de transmitere de la mamă la făt.
* 1983 - Dr. Luc Montagnier din cadrul Institutului Pasteur din Franţa izolează un virus pe care îl denumesc virus asociat limfadenopatiei (LAV - Lymphadenopathy Associated Virus), de la pacienţii cu adenopatie (creşterea în dimensiuni a ganglionilor limfatici din zonele axilare, inghinale, cervicale). În noiembrie, are loc prima întâlnire a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a se discuta problematica SIDA , boala semnalată pe toate continente