Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Ungaria va nationaliza activele fondurilor de pensii private
Parlamentul ungar a adoptat proiectul de lege privind nationalizarea activelor fondurilor de pensii private, autoritatile de la Budapesta incercand astfel sa reduca deficitul bugetar. Conform paginii de internet a legislativului, legea a fost votata cu 250 de voturi pentru, 58 voturi impotriva si 43 de abtineri. Aproximativ trei milioane de persoane din Ungaria contribuie la fondurile de pensii private, activele totale ale acestora fiind de 3.000 miliarde de forinti (11 miliarde de euro). Administratorii fondurilor de pensii private au amenintat ca se vor adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului in legatura cu acest plan guvernamental, care anuleaza reforma sistemului de pensii din 1998, cand angajatii unguri au fost obligati sa plateasca 8% din salarii la fondurile de pensii private, iar 1,5% la sistemul de stat. Prin aceasta lege, guvernul de centru-dreapta condus de premierul Viktor Orban vrea sa redirectioneze banii plasati in fondurile de pensii private in vistieria statului, pana cel tarziu pe 31 decembrie 2011.
Dupa adoptarea noului act normativ, cei care vor ramane fideli fondurilor private vor pierde, dupa 14 luni, orice drept la pensia de stat. Criticii au aratat ca nationalizarea activelor fondurilor de pensii private reprezinta o incercare de a astupa gaura din finantele publice ale Ungariei.
Romania ar putea primi in ianuarie o transa de 360 de milioane euro de la Banca Mondiala
Romania ar putea primi in ianuarie o transa de 360 milioane euro, amanata deja de trei ori, de la Banca Mondiala (BM), parte a acordului cu FMI, UE si alti creditori internationali, a declarat Francois Rantrua, country manager al BM.