Achiziţionate de un prahovean cu mari disponibilităţi financiare, două tablouri foarte valoroase, aparţinând lui Tonitza şi Petraşcu, au fost date în custodie Muzeului de Artă din Ploieşti pentru un an.
„Golgota" lui Tonitza şi „Brutăria" lui Petraşcu văd pentru prima dată lumina zilei într-o expoziţie, după ce au fost admirate în Franţa în 1922 şi, respectiv, 1925. Au aparţinut familiei Vasile Stoica, proprietarii de drept, după care au fost confiscate şi păstrate în depozite sau în colecţii particulare. Abia anul trecut au fost câştigate de familie în instanţă şi licitate de Casa Artmark. „Golgota" a fost adjudecată cu 125.000 de euro, iar „Brutăria" cu 44.000 de euro de către un misterios personaj din Prahova. „Nu este un colecţionar, este abia la început, iar tablourile sunt o investiţie. Vrea să-şi păstreze anonimatul", ne-a spus Alexandru Bârlea, reprezentantul Casei de licitaţii Artmark.
Brutăria lui Petraşcu
„Golgota" este singura lucrare a lui Tonitza de o astfel de dimensiune, are aproape un metru, are o pensulaţie specială, evidentă, şi a fost inspirată de experienţa pictorului în lagărul din Bulgaria, unde a fost prizonier între 1916 şi 1918.
Ipoteze
Deja, în privinţa identităţii misteriosului cumpărător se vehiculează mai multe ipoteze, precum Sebastian Ghiţă, Florin Anghel sau Emanoil Savin, primarul Buşteniului, prahoveni cu mulţi bani.
Cele două tablouri au fost oferite în custodie Muzeului de Artă din Ploieşti şi pot fi admirate în expoziţia permanentă a muzeului. Măsurile de pază includ sisteme de protecţie cu infraroşu, gardieni şi o linie specială cu Poliţia.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!