Comisia Europeană îşi împarte, începând de astăzi, dreptul de a întocmi legi cu cetăţenii. Este pentru prima oară când cetăţenilor europeni li se dă posibilitatea de a propune direct noi acte legislative ale UE, indiferent de profesie şi loc de muncă.
La cererea Consiliului de Miniştri, legislaţia privind iniţiativa cetăţenilor europeni se va aplica la un an de la publicarea sa în Jurnalul Oficial, ceea ce înseamnă că primele iniţiative vor putea fi prezentate la începutul anului 2012.
„Iniţiativa cetăţenilor europeni va introduce o noua formă de democraţie participativă în UE. Este un pas important înainte în ceea ce priveşte viaţa democratică a Uniunii şi un exemplu concret de apropiere a Europei de cetăţenii săi," ," a spus Maroš Šefčovič, vicepreşedinte al Comisiei şi comisar pentru relaţii interinstituţionale şi administraţie.
Un milion de voturi
Numărul minim necesar pentru promovarea unei legi la nivel european este, în prezent, de cel puţin un milion de cetăţeni din cel puţin un sfert dintre statele membre, iar vârsta minimă a participanţilor este de 18 ani.
În fiecare stat membru, numărul minim necesar de semnături va fi calculat înmulţind numărul de membri ai Parlamentului European din ţara respectivă cu un factor de 750, ceea ce înseamnă că, în România, 26.250 de cetăţeni pot propune, împreună cu celelate state membre, o nouă lege UE.
"Iniţiativa va încuraja o dezbaterea transfrontalieră privind acţiunile pe care le desfăşurăm la Bruxelles şi avem speranţa că va contribui astfel la dezvoltarea unui spaţiu public european real," a mai spus Šefčovič.
Un comitet de cel puţin şapte cetăţeni din state membre diferite vor strânge semnăturile fiecărei ţări în parcursul unui an. Comisia are apoi trei luni la dispoziţie pentru a prezenta iniţiativa în faţa Parlamentului European şi de a se decide ce curs să î