Numai 300.000 de romani si-au facut pana acum asigurarea obligatorie impotriva dezastrelor pentru locuinta. Restul de cateva milioane de proprietari mai au la dispoztie doar o luna inainte sa fie amendati cu pana la 500 de lei.
Scapa, insa, si de amenda si de asigurarea care le garanteaza doar 20.000 de euro in caz de dezastru natural cei care si-au incheiat o polita facultativa. Este cazul a 1,5 milioane de romani, ceea ce inseamna ca 6,5 milioane de proprietari trebuie sa formeze cat mai repede cozi la asiguratori in urmatoarele 20 de zile lucratoare.
Totusi, Marius Bulugea, director general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), este optimist si spune ca ritmul a ajuns la 10.000 de polite incheiate pe zi. Chiar si asa, e mai mult decat putin deoarece ar fi nevoie de aproximativ 310.000 de polite incheiate in fiecare din cele 20 de zile lucratoare care ne mai despart de termenul limita.
Nimeni nu este ingrijorat, insa, pentru ca PAID oricum nu avea pretentia sa termine in mai putin de doi ani ceva ce legea ii cerea sa faca in sase luni.
"Estimarile noastre sunt de 20% in primul an. E o estimare normala facuta pe un plan de afaceri. Probabil in doi ani se vor asigura toti proprietarii. O sa urmeze o promovare in presa si media", declara pentru Ziare.com, in luna august, Radu Mircea Popescu, consilier PAID.
Daca atitudinea asiguratorilor pare suspecta, acelasi lucru se poate spune si despre declaratiile lor. Astfel, cei care nu isi incheie o asigurare obligatorie pentru locuinta in termenul de sase luni prevazut de lege nu au de ce sa isi faca griji pentru ca insusi presedintele PAID spune ca nu se vor da amenzi dupa 15 ianuarie.
"Probabil dupa 15 ianuarie primarii nu vor avea ca prim imbold amendarea celor care nu si-au facut asigurare obligatorie, ci mai degraba le vor explica