Preşedintele CSM, Florica Bejinaru, a subliniat, miercuri, într-o declaraţie publică, faptul că membrii CSM sunt aleşi prin vot direct şi liber exprimat de către judecătorii şi procurorii sistemului judiciar a căror opţiune electorală trebuie respectată de către toate autorităţile statului.
Florica Bejinaru a susţinut că au existat filtre independente de Consiliul Superior al Magistraturii prevăzute de lege în ceea ce priveşte alegerile pentru funcţia de membri în Consiliu.
Bejinaru a indicat comitetele electorale locale şi Comitetul Electoral Permanent care au avut rolul de a verifica legalitatea candidaturilor depuse.
"Nu CSM analizează candidaturile depuse", a precizat Bejinaru.
Senatorii nu au reuşit, miercuri, să îi valideze pe cei unsprezece judecători aleşi să facă parte din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), după ce dezbaterile în contradictoriu dacă aceştia să fie votaţi in corpore sau fiecare în parte s-au prelungit peste programul de lucru.
Consiliul Superior al Magistraturii a comunicat Senatului, luni, lista membrilor viitorului CSM, pentru validare. Comisia juridică a Senatului i-a avizat, marţi, pe cei unsprezece membri ai CSM aleşi din rândul procurorilor şi judecătorilor de către structurile specializate ale magistraţilor.
Lista a intrat, miercuri, în dezbaterea Plenului, pentru validare.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că există judecători care au considerat că pot avea două mandate la CSM, "ceea ce pune sub semnul întrebării şi legitimitatea CSM şi credibilitatea acestei instituţii".
Traian Băsescu a explicat că există o decizie judecătorească a Tribunalului Bucureşti care invalidează poziţia unuia din judecătorii la doilea mandat. "Doar a unuia din trei, pentru că doar împotriva unuia s-a făcut o reclamaţie", a spus preşedintele.
Băsescu a adăugat că, deşi nu este o hotărâre