O modificare a Codului audiovizual interzice televiziunilor să difuzeze imagini cu persoane aflate în arest, reţinute sau în detenţie fără a avea acordul acestora, a declarat Răsvan Popescu, preşedintele CNA, miercuri, la Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor.
Potrivit lui Popescu, modificările la Codul audiovizual vor fi finalizate cel mai probabil până la sfârşitul acestui an, urmând ca posturile de televiziune să le aplice imediat, întrucât ele sunt în acord cu Legea audiovizualului.
În noua formulă a Codului principiul fundamental este respectarea vieţii private, a declarat Popescu.
"Ne sprijinim şi pe noul Cod civil, din care ne-am inspirat (...), dar şi pe jurisprudenţa CEDO. În sensul ăsta am reglementat o serie de drepturi, respectiv protejarea vieţii private şi de familie, a datelor personale, adresă, telefon, date de identificare, date de natură medicală care au început să circule liber pe unele televiziuni. Am întărit, de asemenea, obligaţiile moderatorilor, de exemplu, aceea de a nu folosi şi de a nu permite folosirea unui limbaj injurios în emisiuni sau instigarea la violenţă, obligaţia de a solicita în mod ferm dovezi în susţinerea acuzaţiilor de natură penală sau morală, când ele apar pe micile ecrane", a declarat preşedintele CNA, citat de Mediafax.
De asemenea, în noua variantă a Codului, "difuzarea unor imagini cu persoane aflate în stare de arest, de reţinere sau detenţie nu se va mai putea face fără acordul acestora", a adăugat Popescu.
În mod concret, Răsvan Popescu a făcut trimitere la articolul 41 din noul Cod, al cărui proiect este postat pe site-ul CNA şi care prevede că: "(1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări ale persoanelor aflate în stare de reţinere, cercetare, arest sau detenţie, fără acordul scris al acestora, având în vedere că orice persoană acuzată sau cercetată pentru săvâr