Deşi producţia anului 2010 a înregistrat un mic regres, cultura hameiului, dă semne de revenire şi aşteaptă cu optimism anul viitor. Despre bilanţul acestui an precum şi despre perspectiva acestei culturi ne-a relatat Acaţiu Mora, preşedintele Asociaţiei Hameicultorilor din România.
Reporter: Cum a fost anul 2010 pentru cultura hameiului?
Acaţiu Mora: Nu ne putem lăuda foarte mult, datorită condiţiilor meteorologice destul de dificile, care s-au înregistrat în acest an. Ne aşteptam la o producţie mai bună, faţă de ce-am sperat. Ne-am apropiat destul de mult şi am realizat cam 85 la sută din ce ne aştepam să realizăm. Am cultivat 185 de hectare de hamei, din care pe rod, 178 de hectare, realizând o producţie totală de 148 de tone. Totuşi această producţie este suficientă, în condiţiile în care desfacerea hameiului a fost în 2009 şi 2010, destul de scăzută, precum şi datorită faptului că, consumul de bere în România a scăzut de la 21 de milioane, la 17 milioane de hectolitri. Această scădere a consumului de bere a determinat şi scăderea consumului de hamei.
Rep.: Piaţa externă e o soluţie?
A.M.: Căutând pieţe externe, am reuşit să intrăm într-o relaţie cu o firmă multinaţională în acest an şi tebuie să mergem în continuare pe acest drum, deoarece ei sunt viitorul nostru, chiar dacă rentabilitatea la aceste companii este mult mai mică, având în vedere că se negociază un preţ la nivel de grup şi nici într-un caz în România, ci în ţări precum Olanda, Belgia sau Germania.
Rep.: Care au fost efetele crizei?
A.M.: Este o situaţie destul de grea şi avem speranţa că vom ieşi din această criză. Paradoxal, noi am profitat de această perioadă de criză, prin faptul că am început să schimbăm soiurile tradiţionale foarte vechi, care dădeau un randament scăzut pe hectar şi acum a fost momentul, când nu era cerere mare de hamei pe piaţă, să