Într-un atelier al Facultăţii de Mecanică trei studenţi lucrează la un cart de competiţie. Maşinuţa, realizată în cea mai mare parte din deşeuri feroase va fi propulsată de motorul unei motorete marca Mobra
Trei studenţi de la Facultatea de Mecanică a Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi au decis să renunţe la o mare parte din timpul lor liber pentru a construi o maşinuţă destinată competiţiilor de karting. Este vorba de un automobil de curse de dimensiuni mici, cu caroseria şi partea mecanică simplificate, dar capabil să atingă viteze medii de 50 de kilometri la oră.
După cursuri, Cătălin Drăgan, Ştefan Sarmaru şi Cristian Danilescu se grăbesc să intre în atelierul de la parterul facultăţii şi încep să lucreze cu sârg la maşinuţa lor.
„Noi am lucra zilnic la cart dacă ar fi posibil. Nu vrem să facem altceva. Din păcate, atelierul nu ne poate sta la dispoziţie tot timpul, iar la unele echipamente nu putem lucra decât sub supraveghere", ne explică Ştefan Şarmaru.
„Majoritatea materialelor folosite la ansamblarea acestei maşinuţe de curse sunt de fapt deşeuri din fier adunate din curtea facultăţii", aşa cum ne mărturiseşte Cătălin Drăgan. În schimb, roţile au fost oferite gratuit de un circuit de karting din Bucureşti.
În luna octombrie s-a strâns primul şurub al cartului „În luna aprilie sperăm să fie gata acest proiect şi să-l vedem cum rulează", ne-a explicat şi Cristian Dănilescu.
Iniţiativa studenţilor a stârnit şi admiraţia profesorilor care au făcut o chetă care a strâns 100 de lei, bani oferiţi viitorilor ingineri.
De ce mai au nevoie?
Motorul este unul de Mobră de o capcitate mică, aproximativ 50 ccm. Tinerii au şi un motor mai puternic, de 175 ccm, însă pentru a-l monta au nevoie de o baterie de şase volţi.
Chiar dacă au beneficiat de suportul şi bunăvoinţa prietenilor şi al cadrelor didactice, cei trei