Schimbarea legislației din domeniu ar putea da un impuls afacerilor cu creșe și bone, însă va și pune în pericol natalitatea în rândul românilor cu venituri peste medie. Un an cu 75% din media veniturilor pe ultimele 12 luni (maximum 3.400 de lei pe lună) sau doi ani, tot cu 75% din venituri, dar cu maximum 1.200 de lei pe lună. Între acestea vor avea de ales cei care doresc să intre în concediu de îngrijirea copilului.
„Cei care vor opta pentru prima variantă și se întorc la muncă înainte de expirarea celor 12 luni vor beneficia de un stimulent lunar de 500 de lei până când copilul va împlini doi ani“, explică ministrul muncii, Ioan Botiș.
Schimbările au pus pe jar creșele. Mai ales pe cele particulare, căci cele de stat sunt, oricum, insuficiente și, în destule cazuri, oferă condiții discutabile.
„În ultimele săptămâni, au sunat telefoanele ca la Gara de Nord. Cu siguranță va crește cererea în următoarea perioadă. Problema este că statul nu ajută deloc la dezvoltarea domeniului“, spune Roxana Ion, managerul celor două creșe private Roxy Baby din București.
Și numărul bonelor s-ar putea majora semnificativ. „Ca urmare a noilor reglementări, se pare că anul viitor ne vom confrunta cu o creștere spectaculoasă a cererii de bone, indiferent de originea lor. Țările asiatice (Filipine, Thailanda, Nepal etc.) reprezintă o «piață» extraordinară, cu potențial ridicat din acest punct de vedere“, explică Roxana Rusu, Managing Partner al agenției de plasament de persoane Diamond Jobs. Ea spune că, în ultima vreme, și bonele din România au început să urmeze cursuri de specialitate.
Sunt voci care susțin că, în realitate, modificările nu vor afecta chiar atât de multe familii. Asta pentru că, după cum arată statisticile, multe mame deja se întorceau la muncă înainte de expirarea celor doi ani.
Cât e de lung concediul maternal?
Astfel,