Listele de asteptare pentru pacientii cu HIV/SIDA, hepatita si cancer pot fi fatale. "Au fost cazuri in care s-a dat aprobarea ca pacientul sa intre pe tratament, dupa cum i-a venit randul pe lista, dar pacientul murise de 2-3 zile". Declaratia vine de la Cezar Irimia, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC), care a anuntat ca peste 3.000 de oameni se afla pe listele de asteptare de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru oncologie si peste 7.000 pentru hepatita B si C. "Terapia este singura sansa de supravietuire", a explicat dr. Simona Erscoiu, seful sectiei Infectie HIV/SIDA adulti din cadrul spitalului "Victor Babes".
Lipsa medicatiei a facut ca, in prezent, aproximativ 1.000 de pacienti cu HIV/SIDA, 200 cu afectiuni oncologice si aproximativ 300 cu hepatita B si C sa intrerupa tratamentul, sustine presedintele COPAC. Cele mai mari probleme in ceea ce priveste accesul la tratament pentru pacientii cu HIV/SIDA sunt in Iasi, Suceava si Braila. "Intotdeauna au fost mici intreruperi, dar ca in anul acesta n-a fost niciodata. Pe deasupra, numarul pacientilor a si crescut", a declarat dr. Simona Erscoiu, in cadrul unei conferinte de presa.
"Azi-dimineata a venit la mine un reprezentant de companie care m-a intrebat daca pot sa dau imprumut un medicament antiretroviral pentru unul dintre capitalele de judet din tara pentru ca nu mai au medicamente, cu promisiunea ca mi-l vor da inapoi, pentru ca nici eu nu pot sa stau fara medicamente la inceputul lui ianuarie. Sunt locuri in tara in care terapia a fost foarte greu de asigurat si in continuare sunt lipsuri", a explicat aceasta.
Ce inseamna intreruperea tratamentului pentru un pacient cu HIV/SIDA
Intreruperea tratamentului in cazul unui bolnav HIV/SIDA poate insemna "un esec virusologic, imunologic si chiar si clin