Cu 508 voturi pentru, 141 împotrivă şi 19 abţineri, deputaţii europeni prezenţi la Strasbourg, la ultima sesiune din 2010 a Parlamentului European, au votat miercuri proiectul de buget al Uniunii pe 2011.
Votul a avut loc întro-o atmosferă destul de tensionată, după ce luna trecută proiectul fusese respins de plenul Parlamentului European, pentru că nu a reuşit să obţină, din partea Consiliului, garanţiile solicitate privind o anume "flexibilitate" la punerea în aplicare a bugetului.
În momentul în care preşedintele PE, Jerzy Buzek, a anunţat că proiectul de buget pentru anul 2011 a primit undă verde din partea forului legislativ european, mai mulţi deputaţi au respirat uşuraţi şi un ropot de aplauze s-a auzit în aula PE. Aplauzele au fost şi pentru faptul că prin votul de miercuri, deputaţii au reuşit să evite eventuala convocare a unei sesiuni extraordinare pentru 21-22 decembrie.
Propunerea a fost făcută în eventualitatea că nici la votul de săptămâna asta deputaţii nu vor reuşi să găsească consensul necesar pentru a adopta bugetul. Ideea se dovedea însă foarte dificil de pus în aplicare din cauza .... lipsei de locuri la hotelurile din Strasbourg pentru zilele respective, majoritatea hotelurilor anunţând că sunt ocupate de turiştii veniţi să vadă Piaţa de Crăciun, renumită a fi între cele mai frumoase din Europa.
La finalul votului, preşedintele PE a semnat în faţa deputaţilor proiectul de buget, a înmânat buchete de flori raportorilor PE care au realizat raportul şi au participat la negocierile dificile pentru găsirea consensului şi i-a invitat pe deputaţi să asculte imnul european.
Prin intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, Parlamentul este un adevărat co-legislator al bugetului, respectiv el împarte responsabilitatea cu Consiliul de Miniștri, care reprezintă guvernele UE, și se luptă să se asigure