Guvernatorul băncii centrale din Ungaria Andras Simor este din nou la cuţite cu guvernul după ce a criticat suprataxarea băncilor şi "naţionalizarea mascată" fondurilor de pensii private într-un interviu acordat cotidianului american The Wall Street Journal.
"Economia Ungariei este încă vulnerabilă la schimbările de opinie ale investitorilor. Ratingul Ungariei s-a depreciat în ultimele luni", precizează guvernatorul.
Andras Simor nu a făcut niciun efort pentru a-şi masca scepticismul în privinţa măsurilor neconvenţionale aplicate de executiv. Cu ajutorul noilor taxe şi impozite guvernul speră să reducă deficitul bugetar la 3,8% din PIB până la finalul anului.
Guvernatorul consideră că politica guvernului este "neconvenţională" şi că autorităţile pot astupa pe termen scurt găurile din buget, dar există riscul ca rata inflaţiei să se majoreze şi creditarea să frâneze.
Executivul de la Budapesta a declanşat setul de măsuri de austeritate după ce a refuzat în această vară să accepte recomandările făcute de Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană. Programul de austeritate al guvernului condus de Viktor Orban urmăreşte să ţină sub control deficitul bugetar cu ajutorul reducerilor drastice de cheltuieli din sectorul public, îngheţarea salariilor, suprataxarea băncilor, companiilor de retail, energie şi telecomunicaţii, dar şi cu ajutorul unei "naţionalizări mascate" a fondurilor private de pensii. Însă guvernatorul băncii centrale atrage atenţia că politicile guvernului sunt populiste, în condiţiile în care ieşirea din recesiune se face pe spatele marilor companii în timp ce taxele pe veniturile populaţiei au fost reduse sau anumite beneficii sociale au fost majorate.
Politicile economice ale Ungariei sunt împărţite între banca centrală şi guvern, însă executivul intenţionează să îi reducă o parte din independenţă guvernatorului. @N_P