Pieţarii se gândesc să vândă brazii cu ramura, numai să nu rămână în pagubă iarna aceasta.
În Piaţa Centrală au fost scoşi la vânzare primii brazi de Crăciun. Cu toate că oferta este bogată şi cu 25% mai ieftină decât anul trecut, puţini au fost cei care au plecat acasă cu un brad.
„Lumea se uită şi pleacă“
Nici măcar preţurile de criză, care au scăzut de la o oră la alta, nu i-au atras pe botoşăneni. Paul Ungureanu a cumpărat o sută de brazi de la un ocol silvic din judeţul Neamţ, dar este dezamăgit de cum merg vânzările.
„Anul trecut, pe vremea asta, nu dovedeam să vând. Azi, toată ziua, am reuşit să vând doar trei brazi, şi ăia din cei mai ieftini. Lumea vine, se uită, întreabă şi pleacă. Dacă nu reuşesc să vând măcar jumătate din ei îi dau cu cât i-am luat doar ca să-mi recuperez banii“, a spus Paul Ungureanu, unul dintre comercianţii din piaţă.
Angajaţii de la Direcţia Silvică Botoşani au pregătit 300 de brazi, de două ori mai puţin decât anul trecut, la preţuri cuprinse între 20 şi 30 de lei, fără TVA. Pomii de Crăciun scoşi la vânzare de Direcţia Silvică sunt la concurenţă cu cei din hipermarketurile din oraş.
Mult mai bogaţi şi cu o coroană mai uniformă, brazii de la hipermarket sunt aduşi din import, iar preţurile nu sunt cu mult mai mari faţă de pomii de Crăciun autohtoni. De exemplu, un brad din Slovenia, care arată ca în cărţile de poveşti, poate fi cumpărat cu preţuri cuprinse între 60 şi 200 de lei.
Brad vândut cu creanga
Cu toate acestea, mulţi botoşăneni preferă să-şi cumpere brazi artificiali care pot fi folosiţi câţiva ani la rând. „Nu sunt eu mare ecologist, dar cred că anul acesta îmi cumpăr un brad din plastic. Am văzut unul de un metru şi jumătate care costă 30 de lei şi îţi mai dă la ofertă şi o cutie cu globuri din mătase. Dacă vreau să am miros de bra