Peste 40 de persoane, acuzate de fraudă informatică, au fost audiate, ieri, de procurorii de la Crimă Organizată, prejudiciul produs fiind de 11 milioane de euro, din care peste un milion îl reprezintă profitul suspecţilor.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au făcut, ieri dimineaţă, 42 de percheziţii domiciliare, din care 31 în judeţul Constanţa, patru în judeţul Neamţ, trei în Braşov şi câte una în Olt, Maramureş, Cluj şi Dolj, informează DIICOT.
În timpul acţiunii au fost ridicate calculatoare şi dispozitive de stocare a datelor informatice.
Procurorii au stabilit că, în perioada octombrie 2009 - februarie 2010, Cătălin Zlate şi Cristian Ciuvăţ au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi pe care l-au sprijinit peste 50 de persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice prin atacuri asupra sistemelor informatice şi folosirea frauduloasă a datelor informatice în scopul obţinerii de sume substanţiale.
Cătălin Zlate a obţinut, prin intermediul unor aplicaţii informatice, datele unor conturi VoIP, pe care le-a folosit în interes personal pentru efectuarea de apeluri. Astfel, a putut apela numere cu suprataxă din străinătate, obţinând bonusuri, în funcţie de numărul de minute şi valoarea apelului pe minut (la un tarif pe minut de 1 euro, obţinea 0,10 euro). Ulterior, pentru a obţine sume de bani mai mari, prin eliminarea intermediarilor, acuzatul a constituit o societate care a încheiat contracte cu deţinători de numere cu suprataxă, obţinând astfel un procent mult mai mare din valoarea apelului.
Pentru obţinerea datelor conturilor VoIP, Cătălin Zlate a folosit o aplicaţie care caută pe Internet servere care au alocate numere VoIP, iar după identificarea acestora, prin atacuri informatice, identifică numele de utilizator şi parola de co