Cele 8.000 de femei de naţionalitate română, protejate de legislaţia spaniolă în faţa agresorilor lor, alături de alte 110.000 de victime din întreaga Europă, aşteaptă ca UE să aprobe în ianuarie un ordin european de protecţie, valabil în întreaga Uniune. Cu respectivul euro-ordin, româncele ar putea părăsi Spania, pentru a se întoarce în ţară, unde ar avea aceeaşi protecţie ca şi în ţara unde le-a fost acordat.
În UE, doar în 2008, s-au dictat 118.000 de măsuri de protecţie pentru victime ale infracţiunilor, conform cifrelor instituţiilor comunitare. Nu există date despre câte din aceste victime se mută dintr-o ţară în alta, dar se estimează că ar fi câteva sute, scrie El Pais. Ieri, Parlamentul European a aprobat o directivă care soluţionează aceste probleme: un ordin de protecţie european, care presupune că fiecare măsură de protecţie dictată într-o ţară trebuie să fie validă şi în restul UE.
Citeşte şi:
„Pumnii mei minte nu are", deşi am studii superioare
40% din spanioli consideră femeia vinovată de violenţa în familie
Ordinul european de protecţie, care la început se dorea a fi o directivă destinată protecţiei victimelor violenţei domestice, a inclus, între timp, şi alte victime (ale terorismului, mutilare genitală etc., cu atenţie specială acordată minorilor).
8.000 de românce sunt protejate în Spania, dar vulnerabile în România
Formula ar putea-o ajuta pe Mihaela. Această româncă de 38 de ani, care nu vrea să-şi dea numele de familie, a fost maltratată de soţul său. După cinci ani de suferinţe nu a mai răbdat şi l-a denunţat. Judecătorul i-a acordat măsuri de protecţie. Soţul său, spaniol, nu se poate apropia de ea. Dar Mihaela, care are un copil de trei ani şi care primeşte de 16 luni asistenţă psihilogică din partea unei organizaţii de ajutorare a victimelor violenţei domestice, vrea să se întoarcă în ţara sa.