Proiectul „Şcoala dă rod“ va fi demarat la primăvară. Implementarea lui se va face cu ajutorul primarilor şi al elevilor.
800.000 de lei vor fi investiţi din primăvară în puieţi de pomi fructiferi. Proiectul „Şcoala dă rod“ va fi realizat în colaborare cu primăriile şi şcolile din judeţ. Voluntari vor fi elevii. În perioada următoare, edilii vor avea de transmis la Consiliul Judeţean (CJ) Bacău situaţii cu terenurile disponibile aflate în preajma şcolilor. „Este un proiect care are rolul de a crea livezi în mediul rural“, a spus Dragoş Benea, şeful CJ.
Iniţiativa a născut discuţii aprinse printre aleşii judeţeni. „E o idee bună, cu o condiţie. Să nu scrie pe plăcuţele copacilor Benea“, a spus consilierul Nicu Şapcă, cu referire la ghiozdanele elevilor şi drumurile judeţene inscripţionate cu numele preşedintelui CJ. Profesorul Vasile Cautiş, consilier judeţean, este de părere că este necesară „valorificarea educaţională a proiectului“.
Edilii, în căutarea terenului
Proiecte ecologiste de plantare a arborilor s-au mai desfăşurat în ultima perioadă, dar fără suscces. „Am plantat şi noi pomi, în municipiu, cu elevii de la «Cuza» şi «Creangă». În câteva zile au dispărut copacii cu tot cu plăcuţe“, a spus Viorica Marcu, şefa Direcţiei pentru Spaţii Verzi din cadrul Primăriei Bacău.
Ideea proiectului „Şcoala dă rod“ nu a ajuns la urechile primarilor din judeţ. Cu toate acestea, ei spun că vor sprijini acţiunea. „E o idee bună, de pe urma căreia va rămâne ceva. Avem cinci şcoli şi spaţiu suficient pentru livezi“, ne-a spus Floarea Ivanof, primarul oraşului Târgu Ocna. În Caşin, edilul are pobleme în a găsi teren pentru plantarea pomilor. „Avem foarte puţin. Vrem să facem un centru social. Dar cred că putem găsi teren în Curiţa, unde s-a desfiinţat şcoala“, a spus Cosmin Curelea.