De la anul, aceştia vor trebui să plătească de 20 de ori mai mult pentru a-şi închiria spaţiile în care au cabinetele. Această lovitură dată medicilor poate duce la un adevărat dezastru, deoarece peste 80 de astfel de cabinete se pot închide.
Conform lui Dumitru Cristea, şeful Colegiului Medicilor gălăţeni, chiria pe care vor trebui să o achite medicii de familie începând cu anul viitor va creşte, printr-o hotărâre a Consiliului Local, de nu mai puţin de 20 de ori faţă de anul 2010.
„În acest moment, Galaţiul se află pe unul dintre ultimele locuri la nivel naţional în ceeea ce priveşte taxa de redevenţă pe care o plătesc mediciii de familie pentru cabinetele lor. Această taxă reprezintă de fapt chiria pe care o plătesc către primărie şi, cum din cauza acestei instituţii dar şi a hăţurilor birocratice, foarte puţini medici au reuşit să-şi cumpere cabinetele. Dacă până acum se plătea o chirie de un euro pe metrul pătrat, de la anul se vor plăti 20 de euro pe metrul pătrat. În aceste condiţii, medicii care nu îşi vor putea plăti chirile nu vor mai putea profesa", a declarat acesta.
Pe de altă parte, Primăria Galaţi susţine că se adresează doar acelor medici ale căror contracte de cesiune ale cabinetelor medicale au depăşit cinci ani.
„În ceea ce priveşte redevenţele negociate de comisia condusă chiar de către domnul doctor Cristea, nivelul maxim negociat al redevenţei a fost de maxim 18 euro/mp/an, ceea ce înseamnă că, pentru un cabinet obişnuit, respectiv 35 mp, redevenţa încasată de Consiliul Local Galaţi reprezintă 220 lei/lună, situându-se sub nivelul chiriilor practicate pentru spaţii comerciale şi chiar pentru locuinţe", a declarat Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.
Dr. Dumitru Mărăşescu, şeful Asociaţiei Medicilor de Familie din Galaţi spune că astfel de măsuri îi vor îndemna pe medici să aleagă calea str