Cele mai ieftine alimente de bază bulgăreşti sunt cu doar 10% mai ieftine decât cele româneşti. În Giurgiu, există două magazine care aduc exclusiv produse din Bulgaria, însă diverşi comercianţi independenţi se străduiesc să îşi plaseze marfa şi la "buticuri". Din cauza preţurilor care în anumite cazuri le depăşesc pe ale noastre, comercianţii români refuză asemenea afaceri cu vecinii bulgari, altădată profitabile.
Produsele bulgăreşti, mai cu seamă alimentele de bază, nu mai umplu până la refuz coşurile giurgiuvenilor nici măcar în preajma Sărbătorilor de Iarnă. Dacă în urmă cu doi ani, anumite mărfuri din Bulgaria erau cu până la 50% mai ieftine decât cele din România, bulgarii au ţinut morţiş să ne prindă din urmă la acest capitol. Au crescut valoarea mărfurilor, astfel încât la anumite alimente diferenţa de preţ nu mai depăşeşte câteva procente.
Acest lucru afectează chiar bugetul firmelor care au deschis la Giurgiu magazine cu produse din Bulgaria, patronii afirmând totuşi că de vină ar fi doar recesiunea. “ Anul trecut pe vremea aceasta, aveam vânzări de 2.000 de lei pe zi, acum nu mai depăşim 700 de lei, zilnic. Produsele sunt bune, mai ieftine, însă giurgiuvenii nu mai au bani”, ne-a spus patroana unui magazin cu marfă bulgărească din zona Casa Cărţii.
De altfel, micşorarea diferenţei de preţuri între produsele din ţara vecină şi ale noastre este constatată şi de cei care verifică mărfurile ce intră în România pe la Vama Giurgiu. “ Din constatările comisarilor Gărzii Financiare Giurgiu, atât pe teren cât şi în vamă, la introducerea documentelor însoţitoare ale achiziţiilor intracomunitare, s-a constatat o micşorare semnificativă a diferenţei de preţuri practicate de bulgari în România”, ne-a declarat comisarul şef adjunct al Gărzii Financiare Giurgiu, Ionel Ghergheleci.
Românii pun şi adaos
Nu se poate calcula